Gelişen teknolojiyi takiben değişen ve dijitalleşen günümüz dünyasında işletmeler, varlıklarını dijitale taşıma konusunda eğilim gösteriyorlar. Yeni teknolojilerin kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmesi ve günlük yaşamın her alanında kullanılabilir olması sayesinde satın alma alışkanlıkları da farklılık göstererek, çevrim içi alışveriş haline dönüştü.
Tüm bu değişim ve dönüşüm süreci, makine öğrenmesi teknolojilerinin gün geçtikçe ilerlediği ve yapay zekâ kullanımlarının artığı günümüzde, işletmelerin dijital dönüşüme girmesine olanak sağladı. Fiziki işletmesini dijitale geçiren ya da sıfırdan bir işletme kurmak için tercihini dijitalden yana kullananların sayısı gün geçtikçe artar hale geldi.
Kullanıcı alışkanlıklarının yön verdiği yenilikçi çalışmalar, finansal teknolojilerin gelişmesini de sağladı. Böylelikle ödeme sistemleri ve ödeme alışkanlıkları da günümüzdeki haline evrilmeye başladı. Parolapara olarak biz de hem son kullanıcıya hem de dijital işletme sahiplerine yönelik sunduğumuz hizmetlerin bir göstergesi olarak, işletmelerinin dijital varlıklarını oluşturacak olanlara dijital pazarlama terimlerini listeledik. Öte yandan, tüm bu terimleri de en anlaşılır şekilde sadeleştirerek anlattık. İşte dijital pazarlamada en çok kullanılan terimler…
Dijital Pazarlama Terimleri
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere gelişen teknolojiyi takiben değişen ve dijitalleşen yeni dünya düzeniyle birlikte, pazarlama faaliyetleri ve pazar alanları da değişti. Bunlardan en önemlisi ise dijital dünyaya uyum sağlamak için işletmelerin dijitalleşmesi oldu. Sıfırdan bir dijital işletme kuran ya da işletmelerini dijitale taşıyanlar, pek çok kavramla karşı karşıya kaldı. Bu noktada ise her yapılan işlem için yeni terimler geliştirildi. Parolapara olarak biz de mini bir dijital pazarlama terimleri sözlüğü oluşturduk. İşte dijital işletme sahiplerin mutlaka bilmesi gereken terimler…
- A/B Testi: Bir web sayfası, e-posta kampanyası, dijital reklam, kayıt formu veya sosyal medya kampanyasının etkinlik açısından iki farklı versiyonunun test edilmesidir.
- Açılış Sayfası (Landing Page): Dijital işletmelerin internet sitesine giriş yapıldığı an karşılaşılan sayfadır.
- Algoritma: Anahtar kelime, alaka düzeyi, site içi optimizasyonu ve daha pek çok noktayı değerlendirmek için arma motorları ya da platformların kullandığı karmaşık kurallar dizinidir.
- Google DV360: Markaların, dijital reklam yönetiminin yapılabilmeleri için Google’ın sunduğu programatik hizmetidir. DoubleClick Bid Manager programının yeni hali olan DV360’ın açılımı Display and Video 360’tır. Programatik reklamcılığın en önemli ögelerindendir.
- Alt Text (Alternatif Metin): Eklenen görüntünün ne anlattığını ya da neyi temsil ettiğini belirtmek için oluşturulan metinlerdir. Kullanıcıya ya da Google arama botlarına doğru yönlendirmeler yapmak için kullanılır.
- Anchor Text (Bağlantı Metni): Ziyaretçileri, bir siteden diğerine bağlamak için kullanılan ve genellikle mavi alt çizgili olan metinlerdir. Tıklandığı takdirde yeni bir sayfa ya da siteye gidilir.
- Audit (Denetim): İnternet sitelerinin nasıl performans gösterdiğine kapsamlı bir bakış açısıdır.
- Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Research): Kullanıcıların sıklıkla hangi kelimeleri arattığı ve site sahibinin kendi kategorilerine uygun olarak bu kelimeleri metinlerine nasıl entegre edeceğine yönelik yapılan araştırmadır.
- Teklif (Bid): Tıklama başına ödeme reklamcılığında kullanılan bu terim, pazarlamacının, markanın reklamını göstermek için ödeyeceği fiyatı temsil eder.
- Blog: Doğru hedef kitle için yazılan, genellikle 1.000 kelimeden kısa olmayan, site içi bilgilendirici yazılarıdır. Site içeriğini güçlendirdiğinden, SEO açısından önemlidir.
- Anahtar Kelime (Keyword): Dijital işletme sahiplerinin, sitelerinin arama motoru optimizasyonundaki gücünü artırmak için site içi tüm metinlerde kullandığı kelime veya kelime gruplarıdır.
- Anahtar Kelime Yoğunluğu (Keyword Density): Kullanıcıların en sık arattığı kelimeler ya da terimlerdir. Bu kelimeler kullanılarak hazırlanan ve okunabilirliği yüksek olan metinler, sitenin arama motoru optimizasyonu kısmında güçlenmesini sağlayacaktır.
- Başlık Etiketi (Header Tags): Site içi bilgilendirme yazıları ya da blog girişlerinde, metnin başlığına atanan HTML kodudur.
- Benzersiz Sayfa Görünümü (Unique Page View): Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken terimlerden bir diğeri olan Unique Page View, raporların doğru analiz edilmesinde önemli rol oynar. Zira Unique Page View, tek oturum ile yapılan tüm aynı sayfa görüntülemelerinin 1 değerinde sayılmasıdır. Bu sayede kullanıcılar, aynı oturumdayken her sayfa yenilediğinde sayfa görüntülenmesi artmaz.
- B2B Pazarlama: “Şirketlerarası Pazarlama” anlamına gelmektedir. B2B pazarlama, dijitalde de fiziki koşullardakine benzer bir paralellikte ilerlemektedir.
- Backlink – Link Building: Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken bilgilerden bir diğeri olan backlink – link builging, dijital pazarlama terimlerinde en sık kullanılanlardandır. Bir dijital işletme sitesinin, başka bir siteden bağlantı linki almasıdır. Bu da işletme sitesinin güvenilirliğini artırır.
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Dijital işletme sahiplerin sitelerini, kullanıcı aratmalarında daha üst sıralara taşıyan optimizasyon sistemidir.
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Site trafiği ile kalite miktarını artırmak adına uygulanan, SEO çalışmalarının yanın sıra yapılan reklam satın almasıdır. SEO çalışmalarıyla paralel gitmesi gerekir. Dijital işletme markasının arama sonuçlarında ücretli arama sonuçları kısmında çıkmasını sağlar.
- Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP): Arama motoru üzerinden yapılan bir aramada çıkan sonuç sayfasına verilen isimdir. Bu sonuç, en bilgilendirici, en çok ziyaret edilen, okunabilirliği en yüksek ve kaliteli olan içeriler içindir.
- Dönüşüm Oranı (Conversion Rate): Site içinde form doldurmak, bülten kaydı yaptırmak veya satın alma işlemi yapmak gibi konular, dijital işletmelerin internet sitelerindeki dönüşüm oranlarını belirler.
- Duyarlı Tasarım (Responsive Design): Kullanıcıların deneyiminin iyileştirilmesi adına yapılan tasarımlardır. Siteye giriş yapılan her türlü akıllı cihazla uyum sağlayan ve kullanıcı odaklı olarak içeriğin kendini öne çıkaran tasarımlardır.
- Etkileşim Oranı (Engagement Rate): Sosyal medya veya arama motoru reklamcılığında üretilen ve yayınlanan içeriğin aldığı etkileşimin oranıdır.
- Erişim (Reach): Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken bir diğer terim ise erişimdir. Belirli bir süre boyunca yayınlanan içeriğin erişim, yani görüntüleme sayısıdır.
- Etiket (Tag): Etiketler, kullanıcı erişimine bağlı olarak veriyi toplar ve alırlar. Ayrıca etiketler, üçüncü parti uygulamalarının entegre edilmesine, kullanıcı bilgilerinin toplanmasına ve tanımlama bilgilerinin ayarlanmasına yardımcı olur.
- E-posta Pazarlama (E-mail Marketing): Dijital işletme sahiplerinin, potansiyel müşteri oluşturmak için elektronik posta yoluyla kampanya duyuruları, e-bülten gönderimleri veya pazarlama tekliflerini içeren e-postalar gönderirler. Buna e-posta pazarlaması denir.
- E-ticaret (E-commerce): İşletmelerin, çevrim içi satış yapmasına verilen isimdir. İşletmesini dijitale taşıyan ya da sıfırdan bir dijital işletme kuranların yaptıkları tüm satış işlemleri e-ticaret faaliyetidir.
- Eyleme Çağrı Butonu / Harekete Geçirici Mesaj (Call to Action Button): Dijital işletmelerin sitelerinde, ziyaretçileri harekete geçirmek ve satın alımlarını tetiklemek için kullanılan dikkat çekici mesajlardır. Hemen Al, Fırsatı Kaçırma, Buraya Tıkla gibi ibarelerden oluşur.
- Channel (Kanal): Dijital işletme sahiplerinin, potansiyel müşteri portföyüne gösterecekleri reklamların gösterimini seçtiği satış noktasıdır. Sosyal medya hesabı, e-posta, arama motoru ve benzeri noktalar, channel olarak ifade edilir.
- Clicks/Ad Click (Tıklamalar/Reklam Tıklaması): Dijital işletmelerin, satışlarını artırmak için yaptığı dijital pazarlama aktivitelerindeki gösterimlerin tıklamalarıdır. Tüm çevrim içi reklam tıklamaları için kullanılır.
- Aksiyon Başına Maliyet (Cost Per Acquisition / CPA): Dijital işletmelerin, dijital pazarlama alanında verdiği bir reklamın, her dönüşümü için harcayacağı miktarı ifade eden kavramdır. Örneğin, dijital işletmenin dijital reklamı için harcadığı reklam 1.000 TL ve dönüşümü de 20 ise edinme başına maliyeti 50 TL’dir.
- Tıklama Başına Maliyet (Cost Per Click / CPC): Dijital reklam kullananların, yayınlanan reklamlarındaki her tıklama başına ödediği maliyettir.
- Bin Gösterim Maliyet (Cost Per Mille /CPM): Dijital işletme sahiplerinin verdiği dijital reklamlarda her bin gösterim başına ödedikleri ücrettir.
- Domain: İnternet sayfaları ile ait oldukları yeri tanımlamak için kullanılanılır. URL’lerde bulunur.
- Domain Otoritesi (Domain Authority): Dijital işletmesi için site oluşturanların, site gücü ve arama motorunda ne kadar üst sıralarda çıktığını belirten ifadedir.
- Dinamik Anahtar Kelime Ekleme (Dynamic Keyword Insertion / DKI): Dijital işletme sahiplerinin verdikleri reklamları, kullanıcıların arattığı kelimelere göre özelleştirebilmesini sağlayan Google AdWords özelliğidir.
- E-posta Listesi: E-posta pazarlaması için dijital işletmelerin ihtiyacı olan olası hedef kitleye ait e-posta listesidir.
- Dönüşüm Oranı (CVR/Conversion Rate): Dijital işletmenin müşterilerinin ya da potansiyel müşteri adaylarının yaptığı işlemlerin yüzdesini ifade etmek için kullanılır.
- Google Analytics: Dijital işletme sahiplerinin, dijital reklamlarını yönetmeleri için Google isimli arama motoru tarafından oluşturulan platformdur.
- Google Reklamları (Google Ads): Dijital işletme sahiplerinin, arama motoru üzerinden yapacağı reklam çalışmalarındaki kampanyaları oluşturma ve hedefleme için kullanabilecekleri Google platformudur.
- Google My Business: Dijital işletme sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri olan iletişim bilgilerinin arama motoruna girebilecekleri Google platformudur. Bu sayede Google üzerinden işletme aratıldığında işletmenin adı, adresi ve telefon numarası gibi tüm iletişim bilgileri görüntülenebilir.
- Google Search Console: Dijital işletme sahipleri, web varlıklarını izlemesi, sürdürebilmesi ve de optimize edebilmesi için oluşturulmuş hizmettir.
- Gösterim (Impression): Oluşturulan dijital reklamların, potansiyel müşteriler tarafından her bir görüntülenmesini ifade eden terimdir.
- Görüntülü Reklamlar (Display Ads): Dijital işletmelerin, dijital reklamcılıkta potansiyel müşterilerinin karşısına çıktığı görüntülü reklamlardır. Metinsel reklamcılık yerine tercih edilen görüntülü reklamcılığın, son yıllarda daha yüksek etkileşim aldığı kanıtlanmıştır.
- Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate): İnternet sitesine girenlerin, tek bir sayfaya baktıktan hemen sonra çıkması oranıdır. Kullanıcıların, sitede makul bir süre durması ve birden çok sayfayı ziyaret etmesi makul olandır.
- HTML / Hypertext Markup Language: İşletmesine dijital varlık oluşturmak adına internet sitesi kuracak olanların kullanması gereken bir kodlama dilidir.
- JavaScript: Web sitesi için kullanılan bir programlama dilidir. Animasyon veya hareket gereksinimlerini karşılar.
- İndeks (Index): Arama motorlarının, bir web sayfasını sisteme kopyalamasıdır.
- İnternet Formu (Webform): Kullanıcıların veri girmesine yarayan formlardır. Bu formlar, kullanıcılar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu yol ile edinilen bilgiler sayesinde kampanyalar geliştirilebilir.
- Kalite Puanı (Quality Score): Kalite puanı, Google AdWords tarafından “Tıklama Başına Ödeme” platformlarında atanan sayısal bir skordur. Bir reklamın tıklama oranı, anahtar kelime alaka düzeyi, açılış sayfası alaka düzeyi ve diğer faktörlere göre belirlenir.
- KPI / Key Performance Indicator: Performans değeridir. Şirket tarafından ölçümlenir.
- Kullanıcı Deneyimi (User Experience): Dijital işletmenin sitesini ziyaret eden kullanıcıların, dijital işletmenin site içerisindeki ürün ve hizmetlerine nasıl eriştiği ve bu deneyimi nasıl yaşadığını ifade eden terimdir.
- Kullanıcı Arayüzü (User Interface): Dijital işletme sahiplerinin, potansiyel müşterileri için oluşturduğu uygulama veya internet sitelerinin, daha rahat ve verimli kullanılabilmesi için oluşturulan yazılımı ifade eder.
- Müşteri Kaybetme Oranı (Churn Rate): Dijital işletmelerin birincil önceliği satış ve büyümedir. Bu noktada ise satışa dönmeyen eylemler mutlaka ölçümlenmelidir ki nedeni analiz edilebilsin. Müşteri kaybetme oranı da en önemli ölçümleme noktalarından biridir. Zira churn rate, her ay toplam müşteri yüzdesinden eksilen oranı ifade etmektedir.
- Metadata: Çoğunlukla etiketler biçiminde olan Metadata, bir internet sayfasının içeriğini tanımlamak adına kullanılan anahtar kelimelerin tamamını kapsar.
- Meta Açıklama (Meta Description): Dijital işletmelerin HTML sitelerinde, o sayfanın ne hakkında olduğunun özetini veren ve anahtar kelimelerden oluşan etiketlerdir. Meta açıklama bölümü SEO uyumlu olduğu takdirde, arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkacak ve bu sayede marka bilinirliği artarak satış potansiyeli yükseleceğinden, dijital işletmeler için büyük ölçüde önem arz eder.
- Meta Başlık (Meta Title): Bir internet sitesinin HTML kısmındaki sayfa başlığı bölümünü temsil eden etikettir. Tıpkı Meta Açıklama gibi Meta Başlık da SEO için doğru optimize edildiğinde, arama motorlarında site bilinirliğini artıracak ve dijital işletme için satış potansiyelini yükseltecektir.
- Mobil Arama: Potansiyel müşterilerin, akıllı telefonlarından arama motorları üzerinden gerçekleştirdiği çevrim içi aramalardır.
- Organik Arama (Organic Search): Arama motorları üzerinden yapılan herhangi bir sorgulama sonucu karşılaşılan sayfaların listesidir. Sponsorlu içerik dışında kalan tüm sayfaları kapsar.
- Outbound Link: Çok fazla tercih edilmeyen bir uygulamadır. Potansiyel müşterilerin, dijital işletmenin sitesinden ayrılarak, başka bir alana geçmesini sağlayan bağlantılar için kullanılır.
- Ortalama Oturum Süresi (Average Session Duration): Potansiyel müşteri adaylarının ziyaret ettiği, işletmeye ait sitede kalma oranıdır. Gelen ziyaretçi sayısının, site içerisinde kalma süresinin ortalaması alınarak hesaplanır.
- Ortalama Sayfa Yükleme Süresi: Dijital dünyanın en büyük getirilerinden biri olan hız kavramının kullanıcı deneyimi üzerindeki etkilerinden biridir. Ortalama sayfa yükleme süresi her ne kadar mobil cihazlar için 22 saniye civarında olsa da; bir site yüklenmesinin 3 saniyeden uzun olması durumu, kullanıcı kaybetme ile sonuçlanır.
- Robots.txt: Robot engelleme standardı olarak Türkçeleştirilebilir. Dijital işletme sahiplerinin, site içerisindeki her sayfa için değil, yalnızca kendi belirledikleri sayfaların arama motorları tarafından indekslenme iznini verebilmelerini sağlar. Bu sayede site güvenliği için oluşturulan sayfalar, kullanıcılar tarafından görülmez ancak ürün ve açıklama sayfaları kullanıcı deneyimine sunulur.
- Pazarlama Analizi (Marketing Analytics): Yapılan dijital pazarlama çalışmalarının geribildirimlerinin analizidir.
- Sayfa Görüntüleme Sayısı (Page Views): Dijital işletmelerin, kendi markaları için oluşturdukları internet sitelerindeki her bir sayfanın görüntülenme sayısıdır.
- Sıralamalar (Rankings): Bir internet sitesinin arama motoru sonucunda kullancıların karşısına kaçıncı sırada çıktığını ifade eder.
- Site İçi SEO (On Page SEO): Arama motoru optimizasyonunu sağlayabilmek adına site içerisindeki her bir sayfanın optimize edilmesini ifade eder.
- Search Impression Share / SIS (Arama Gösterim Payı): Google AdWords’teki bir metriktir. Bir reklamın gösterimlerinin yüzdesinin, mevcut gösterim miktarına bölünmesiyle bulunur.
- Sorgu (Query): Google, Yandex, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarında, arama çubuğuna yazılarak aratılan terimlerdir. Markalar arama motorlarında kendi hedef kitlesinin en çok arattığı kelimeleri analiz ederek içerik oluşturabilirler.
- Tıklama Oranı (Clickthrough Rate – CTR): Dijital pazarlama için hazırlanan bir kampanya görselinin gösterim sayısına göre tıklanma oranını ifade eder. Bu metrikler kullanılarak markalar, aynı kampanyada birden fazla görsel kullanarak hangi görselin daha çok rağbet gördüğünü hesap edebilirler. Bu sayede A/B testi de yapmış olunur ve daha sonraki kampanya çalışmaları için tıklama oranı yüksek olan görsellere benzer çalışmalar çalışılır.
- URL: İnternet sayfasının adresidir.
- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long Tail Keywords): Direkt hedef odaklı anahtar kelimelerdir. Potansiyel müşterilerin sorgulatabileceği spesifik konuları kapsar.
- Sayfa Hızı (Page Speed): Ortalama sayfa yükleme hızı başlığında da belirttiğimiz üzere bir internet sayfasının kullanıcının kullandığı akıllı cihaza yüklenme hızını ifade eder. Bu süre en fazla 3 saniye ile sınırlandırılmalıdır.
- Potansiyel Müşteri (Lead): Dijital işletme sahiplerinin vereceği dijital reklamlarda, satışa dönebilecek potansiyel müşterilerdir.
- Piksel: İnternet sitesinin backend kısmında belirlenen bir hedef için kullanılan mini kodlar ya da kod parçalarıdır. Bu pikseller, site içi dönüşümleri izleyebileceği gibi; doldurulan formları ya da satın alma işlemlerini de takip edebilir.
- Programlı Reklamcılık (Programmatic Advertising): Dijital reklamcılık kısmında satın alımı otomatik bir hale getirmek için kullanılan yazılımdır.
- Reklam Harcama Getirisi (ROAS/Return on Ad Spend): Dijital işletme sahiplerinin, işletmelerini ön plana çıkarmak ve satışlarını artırmak için yaptıkları dijital pazarlama faaliyetlerinde, harcadıkları miktara karşı yaptıkları satışı ifade eder. Reklam harcama getirisi, sosyal sorumluluk projesi ya da branding kapsamında değilse harcanan miktardan fazla olmalıdır.
- UTM İzleme (UTM Tracking): Dijital işletmelerin site URL’lerinin sonlarına eklenebilen küçük metinlerden oluşan Google Analytics içerisindeki koddur.
- Ücretli Arama Trafiği (Paid Search Traffic): Arama motoru pazarlamacılığı ile satın alımı gerçekleştirilen ücretli sponsorluk çalışmalarında, dijital işletmeye sağlanan kullanıcı trafiğini ifade eder.
- Web Semineri (Webinar): Dijital işletmelerin, potansiyel müşterilerini bilgilendirmek veya eğitmek için hazırladığı çevrim içi seminerlerdir. Ürünler ya da verilen hizmet ile ilgili detaylı bilgilendirilen potansiyel müşteriler, satın alım yapma konusunda teşvik edilmiş olur.
- WordPress: Dijital işletmelerin site içerisindeki belirli değişiklikleri yapmasına, metin, görsel ya da sayfa eklemesine yahut buton yerleştirmesine olanak tanıyan ücretsiz ve açık kaynak kodlu yönetim sistemidir.
- XML Site Haritası: Bir internet sitesinin önemli olan sayfaları ile arama motorlarının bulabileceği ve tarayabileceğinden emin olduğu sayfaları listeler.
- Yatırım Getirisi (ROI/Return on Investment): Dijital işletmelerin belirli bir yatırım karşısında elde ettiği getirinin yüzdesidir.
- Yeniden Hedefleme (Retargeting): Dijital işletmelerin kullanabileceği bir tür ücretli reklamdır. Site ziyareti yapan ancak satın alımı tamamlamayan potansiyel müşterilere özel, baktıkları ürünlerinin reklamlarının önlerine çıkarılmasıdır.
- Yeniden Pazarlama (Remarketing): Yeniden hedefleme ile büyük benzerlik gösterse de yalnızca e-posta veya telefon ile sınırlıdır. Potansiyel müşteri, daha önce siteye girmiş ve bilgilerini site içerisindeki forma doldurarak, e-posta veya telefon almayı kabul etmiş ise satın alması muhtemel ürünlerin ya da hizmetlerin kendisine hatırlatılmasıdır.
- Yinelenen İçerik (Duplicate Content): Aynı metnin bölümlerini birden fazla web üzerinde çoklu bir şekilde ancak farklı yerlerde bulunması durumudur. Kullanıcı deneyimini düşüren bu durum, potansiyel müşterilerin aradıklarına ulaşmasını zorlaştırır.
- YouTube: Dijital işletmelerin reklam ve pazarlama hedeflerine yardımcı olmak adına sitelerine Google Adsense ile uzantısını yükleyebildikleri videoları ilk olarak yükledikleri yerdir. YouTube platformunun çok çeşitli kitlesi sayesinde, SEO faaliyetlerini genişletmek isteyen dijital işletmeler, pazarlama faaliyetleri için bu alanı kullanmayı seçerler.
- Yönlendirme Trafiği (Referral Traffic): Sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin, site bağlantınıza nereden gelerek tıkladığını bilmenizi sağlayan Google Analytics özelliğidir.
- Ziyaretçi (Visits): Dijital işletme sahiplerinin sitelerini ziyaret eden trafik kaynaklarını belirtir.
- 301 Kalıcı Yönlendirme: Eski bir URL’den yenisine kalıcı yönlendirme yapılmasıdır. Yeniden tasarlanan ya da güncellenen web sayfalarının URL’inin de güncellendiği durumlarda kullanılan bir yöntemdir.
- 404 Not Found (Sayfa Bulunamadı Hatası): Kullanıcının aradığı web sayfasının bulunamaması durumunda karşısına çıkan hatadır. Site içerisinde kaldırılan sayfa ya da sayfalar için de site içi ziyaretçilerin karşılaştığı hata bildirimidir.
Parolapara olarak dijital teknolojilerin her geçen gün geliştiği günümüzde, işletmesini dijitale taşıyan ya da sıfırdan bir dijital işletme kuranlar için entegre çözümler üretiyoruz. Siz de dijital işletmenizle ilgili merak ettiklerinizi, hazırladığımız diğer yazılarımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.