dijital işletme dijital işletme

Dijital İşletme Nedir? Tüm Bilinmesi Gerekenler

Leveraging technology in daily routines and work, individuals can now experience a seamless blend of business, work, and leisure.

Dijital işletme nedir sorusunun cevabı en geniş tanımıyla, işletmelerin teknolojiyi iş süreçlerinin temeline alarak dijitalde faaliyet göstermesiyle oluşan iş modelidir. Kendi pazar alanlarındaki varlıklarını artırmak ve hacimlerini büyütmek için günümüz dijital dünyanın getirilerinden faydalanmayı sağlar. Bu sayede dijital işletme sahipleri, işlerini çok daha hızlı, pratik ve kolay yürütebilir. Öte yandan, yaptıkları harcama ve satış faaliyetleriyle ilgili raporlamalara da kolaylıkla ulaşabilir. 

Dijital İşletmenin Tarihi ve Dijital İşletme Bilimi

Dijital işletme nedir

İşletmelerin günümüzdeki dijital dönüşüm süreçlerini geniş bir perspektifte incelemek için oldukça eski tarihlere kadar gidilebilir. Zira 1. Sanayi Devrimi ile süregelen günümüz teknolojik gelişmeleri, beraberinde otomasyon sistemleri, makine öğrenmesini, Endüstri 4.0 hatta 5.0 gibi kavramları, hatta yapay zekâ kullanımı ile veri analitiğini getirdi. 

İnternetin küresel ölçekte kullanılabilir olması ve hayatlarımıza girmesiyle birlikte, gelişen teknolojiler birer birer son kullanıcının hayatına entegre olmaya başladı. Covid-19 pandemi sürecindeki kapanmalar, sürdürülebilir çalışma modelleri arayışına hız kazandırdı ve 2000’li yılların başından beri temelleri atılan dijital dönüşüm çalışmaları, hemen her işletmenin dijitalleşmesine ve dahi birer dijital işletme olmasına olanak tanıdı.

Dijital işletme bilimi olarak ele alabileceğimiz dijitalleşme süreci; üretim, yönetim, muhasebe, liderlik, pazarlama, halkla ilişkiler ve finans gibi alanlarda hizmet veren tüm sektörleri kapsamaktadır. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve arama motoru optimizasyonlarına uygun birer site kurmak adına bilinmesi gerekenler, dijital pazarlama dahilinde, dijital işletme bilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Dijital İşletme Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Nasıl Alınır?

İşletmelerini dijitale taşıyan ya da dijitalde sıfırdan bir işletme kuranlar, iş yönetimi konusunda birden fazla alanla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Dijital pazarlama terimleri, dijitalleşmenin önemi, global ölçekteki rakipleri ve kendilerine en uygun hedef kitleyi bilmeleri, işletme sahiplerinin hızlıca kâra geçmelerine olanak tanıyacaktır. Öte yandan, dijital işletme sahiplerinin bilmesi gerekenler arasında, dijital pazarlama alanında kullanılan terimler de vardır. Bu terimler, işletme sahiplerinin siteleri için yapacakları pazarlama çalışmalarında işlerini daha doğru, kolay, pratik ve hızlı bir şekilde yapmalarına olanak tanır. 

Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken terimlerle ilgili oluşturduğumuz mini sözlüğümüzü buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken konuların başında SEO ve SEM başlıkları gelir. Açılımları Arama Motoru Optimizasyonu ile Arama Motoru Pazarlaması olan bu iki kavram, dijital işletme sahiplerinin mutlaka bilgi sahibi olması gereken başlıklardır. Zira dijital işletmeler, kendi sitelerinin daha üst sıralarda çıkması için gerekli olan çalışmaların hangileri olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda SEO başlığındaki bilgileri ile hareket edebilir. Öte yandan, arama motoru pazarlaması, dijital işletme sahiplerinin dijital pazarlama alanındaki rekabet yönetimini yapabilmeleri açısından oldukça önemli olduğundan, bilinmesi gerekenler listesindedir. 

Dijital İşletme Yönetimi

Dijital işletme ve finansal teknoloji

Dijital işletme yönetimi; dijital işletme sahiplerinin, mevcuttaki veri ve arşivlerini dijitale aktarması sonucu sağlayacağı yararlar ve imkânların yönetilmesi, buna bağlı olarak da iş yapış biçim ve süreçlerinin düzenlenmesidir. 

İşletmesini dijitale aktaran işletme sahipleri, stok yönetimi, satış bilgisi, fatura takibi ve reklam yönetimi konularında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Tüm bu konular için hazırlanan programları kullanabilirler. 

Günümüzde, dijital işletme yönetimi için çevrim içi eğitimler bulunur. Öte yandan, yapay zeka uygulamaları ile kolay, hızlı ve pratik bir şekilde dijital işletme yönetimi yapmak mümkündür. Dijital işletme sahipleri, pazarlamadan lojistiğe, müşteri ilişkilerinden rekabet analizine, ürün yönetiminden yeni teknolojilerin kullanımına kadar birçok alanda çalışmalar yürütmek durumundadır. Bahsi geçen konuların her biri için geliştirilmiş ücretli ya da ücretsiz programlar bulunur. Aratma hacminin yükselmesi, satış grafiğinin artması ve ürün satış takibinin yapılması için kullanılan bu programlar, arama motorlarının kendilerinde bulunabildiği gibi, işletme sahipleri için özel olarak geliştirilmiş programlar da kullanılabilir. 

Dijital İşletme Çözümleri

dijital cüzdan

İşletmesini yenilikçi yaklaşımlar ile dijitale taşıyan ya da sıfırdan bir dijital işletme kuranlar, dijital işletme çözümlerine ihtiyaç duyar. Bu noktada arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM) dijital işletme sahiplerinin en öncelikli konularıdır. 

Dijital dünyada varlık oluşturacak olan işletme sahiplerine dijital işletme çözümlerinden bahsederken ilk olarak dijital dönüşüm kavramına açıklık getirmek gerekir. Dijital dönüşüm; bir kurum ya da kuruluşun, işletme faaliyetlerini teknolojik bir altyapıya entegre etmek için attığı adımların tümü için kullanılan bir kavramdır. İşletmelerin dijitalleşme sürecini ifade etmek için kullanılan dijital dönüşüm kavramı, beraberinde birçok dijital süreci de getirir. Bilhassa şirketlerin operasyonel süreçlerinin otomasyon sistemleri ile dijital dönüşüme geçişini simgeleyen dijital işletme çözümleri, kendi aralarında da farklı başlıklar altında ayrılır. 

Dijital işletme çözümleri, kurum ya da kuruluşların dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayan tüm çalışmalardır. Entegrasyon programları, veri analitiği, planlama ve sürdürülebilirlik konularında hizmet veren tüm programlar, dijital işletme çözümleri kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca marka bilinirliğini artırmak ve pazar payını büyütmek adına dijital ortamda atılan tüm adımlara hizmet eden programlar da yine dijital işletme çözümleridir.

Dijital İşletme Örnekleri

dijital işletme sahipleri

Gelişen teknolojinin bir getirisi olarak hemen her sektör, pazar alanın genişletmek için işletmesini dijitale geçirebilir. Dijital işletme örnekleri de buna bağlı olarak farklılık gösterir. İşletmelerin dijital dönüşüm öncesi, dijitalleşme sürecinden geçmesi gerekir. Bunun için de öncelikle ürün satış ve ödeme sistemlerini dijitalleştirmeleri, ardındansa tüm operasyonel süreçlerini dijitale taşımaları gerekir. Öte yandan, dijitalde varlık oluşturmaları da yine dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamaları için önemli bir adımdır. 

Covid – 19 pandemi süreciyle birlikte hızlanan dijitalleşme sürecinin getirilerinden biri olan dijital işletmeler, hemen her alanda kendini göstermeye başlamıştır. Fiziksel işletmelerin e-ticarete geçmesi, en çok öne çıkan dijital işletme örneğidir. Öte yandan, iş analitiğine yapay zekâ entegreli makine öğrenimi koymak da yine dijital işletme örneklerinden biri olarak kabul edilebilir.

Dijital işletme örneklerinden bahsederken mutlaka bulut sistemi adaptasyonundan bahsetmek gerekir. Beraberinde, deneyim iyileştirme ve verim artırma için dijital çözümlerden yararlanan işletmeler de yine dijital işletme örnekleri olarak değerlendirilebilir. Dijital ve sosyal medya pazarlama alanları da dijital işletme örneklerindendir. 

Günümüzde dijital işletme alanında en fazla finans sektörü öne çıkmaktadır. Bankacılık ve finans alanlarının dijitalleşmesi; kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına ortaya çıkmış olsa da günümüzde hızlı, pratik ve güvenli işlemin kolaylığı ile kullanıcıları tanıştırmaktadır. 

Parolapara’da Dijital İşletme Çözümleri

İnternet alışverişi

Finansal teknoloji alanında müşterilerine entegre çözümler sunan Parolapara, dijital işletmeler için birçok avantaj sunar. Müşterileri için Sanal Pos, Parola Link ve Parola Abonelik özellikleri bulunan Parolapara, düşük komisyon oranlarıyla da kullanıcılarının kazanması için çalışmalar yürütür. 

Parolapara’daki sanal pos hizmeti, işletme sahiplerinin fiziki posun zorluklarından kurtarırken, çok daha kolay, hızlı ve pratik satış yapmalarına olanak tanır. Parola Link sayesinde işletmeler, sosyal medya veya dijital pazarlama alanlarından aldıkları dönüşlerle yapacakları satışlarda, tek kullanımlık kodlar oluşturarak, müşterilerine güvenli alışveriş imkânı sunar. Parolapara’daki Parola Abonelik sistemi ise kullanıcıların fatura tahsilatlarını tek yerden kontrol edebilmelerini sağlar. Böylece dijital işletme sahipleri, fatura ve tahsilat takiplerini tek yerden yapabilirken, Parolapara’nın avantajlarla dolu ve güvenli ödeme sistemi ile anında kazanmaya başlayabilir.

Parolapara olarak bu yazımızda, dijital işletme nedir ve dijital işletme sahiplerinin bilmesi gerekenler nelerdir soruları başta olmak üzere pek çok merak edilene yanıt verdik. Diğer blog yazılarımızda da işletmenizi dijitale taşırken işinizi kolaylaştıracak bilgilere edinebileceğinizi unutmayın. 

Yazıyı Paylaş: