qr ile odeme avantajlari qr ile odeme avantajlari

Finansal Teknoloji Nedir?

Finansal teknoloji hakkında merak edilen her şey Parolapara Blog’ta! Finansal teknoloji hakkındaki detaylar için şimdi okumaya başla. 

Parolapara olarak bu blog yazımızda, işletmelerini dijitale taşıyan ya da taşımak isteyen tüm girişimcilerin en merak ettiği konuya açıklık getiriyoruz; Finansal teknoloji nedir? Ancak öncesinde, günümüz finansal teknolojilerinin hayatımıza girmesini sağlayan faktörlerden bahsedeceğiz.

Finansal okuryazarlık konusunda, işletme sahiplerini ile son kullanıcıları bilinçlendirmek amacıyla oluşturduğumuz ve teknolojik gelişmelerin günlük yaşantılarımıza tezahürünün ne düzeyde ve nasıl olduğunu aktardığımız blog yazılarımızdan bir diğeri olan “Finansal Teknoloji Nedir?” başlıklı yazımızda, sizlere bu alandaki gelişimleri anlatacağız.

Finansal teknolojilerin geçmişi, 1900’lü yıllara kadar uzanır. Bilhassa 2008 Küresel Krizi, finansal teknolojilerin gelişmesinde ve buna yönelik girişimlerin başlamasında büyük rol oynamıştır. Zira 2008 Küresel Krizi, nakit akışını dünya çapında etkilemiş ve ülkeler ile kişilerin hayatlarında büyük sorunlara yol açmıştır. Bu sayede para politikalarındaki eksiklikler fark edilmiş ve geliştirilmeleri açısından sermaye piyasaları başta olmak üzere pek çok girişim baş göstermiştir. 

Finansal Teknoloji Nedir?

Elektronik para nedir

Finansal teknoloji, geleneksel finans sektörünün büyük ölçüde gelişmesini ve değişmesini sağlayan bir inovasyon kaynağıdır. Kısaca FinTek ya da FinTech olarak karşımıza çıkan finansal teknoloji kavramı, ödemelerin ve gelirlerin tamamen teknolojik alt yapılar üzerinden ilerlemesini sağlayan teknolojilerdir. 

Alışılagelen geleneksel finans işlemlerinin iyileştirilmesi amacıyla ortaya çıkan finansal teknoloji, yazılım, mobil uygulama ve donanımlara atıfta bulunur. Kavramın işleyiş amacı ise kullanıcılarının FinTek teknolojisiyle birlikte hızlı, güvenilir ve pratik işlem yapmasını sağlamaktır.

Finansal Teknoloji Girişimleri

fintek nedir

Gelişen teknolojiyi takiben değişen yeni dünya düzeni, dijital bir hâl almış durumdadır. Bu noktada en çok öne çıkan başlıklardan biri ise finansal teknolojilerdir. Günümüzde gerek Türkiye gerekse de küresel ölçekte birçok finansal teknoloji girişimlerine rastlamak mümkündür. 

2008 Küresel Krizi sonrası hız kazanan finansal teknoloji çalışmaları, yine küresel ölçekte etkili olan Covid-19 salgını ve beraberinde yaşananlar ile günlük yaşama entegre olmayı başarmıştır. Yalnızca büyük şirketlerin değil, son kullanıcıların da fazlaca kullandığı ve günlük yaşamlarına uyum sağlayan finansal teknoloji işlemleri, beraberinde finansal teknoloji girişimlerini getirmiştir. 

İnternetin gelişmesi ve küresel çapta etkili olup, kullanım alanlarının fazlalaşması; kişilerin, kurumların ve de ülkelerin dijital dünya düzenine geçiş yapmasına olanak sağlayarak, yeni teknolojileri kullanmalarına vesile olmuştur. Bu noktada işletme sahipleri ve KOBİ’ler (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) de işletmelerini dijitale taşımaya başlamıştır.

İşletmelerin dijital ortama taşınması, beraberinde finansal teknoloji kullanımları ve dijital pazarlama konularını da getirmiştir. Ancak bu noktada finansal teknolojiler alanında hizmet vermek için de birçok girişime rastlanmıştır.

Küresel çapta finansal teknoloji girişimleri incelendiğinde, nüfusu bakımından en çok öne çıkan şirketlerden bazıları şu şekildedir:

  • Grab / Singapur
  • Comprass / ABD
  • Ant Financial / Çin
  • OakNorth / İngiltere
  • Paytm / Hindistan
  • GoJek / Endonezya
  • JD Digits (Çin)
  • Opendoor / ABD

Listede de görüldüğü üzere, küresel çapta öne çıkan finansal teknoloji girişimi şirketleri genellikle Amerika Birleşik Devletleri gibi içerisinde Silikon Vadisi’ni barındıran ya da nüfusu bakımından dünyanın en kalabalık ülkeleri olarak kabul edilen Hindistan ile Çin’dir.

Türkiye’de Finansal Teknoloji

Finansal teknoloji gelişmeleri

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere finansal teknoloji alanındaki çalışmalar 1900’lü yıllarda başlamıştır. Beraberindeki 2008 Küresel Krizi ve Covid-19 salgın süreci, dünya çapında FinTek alanında girişimlerin artmasında rol oynamış; Türkiye’de finansal teknoloji girişimleri yapılmasına da katkı sağlamıştır. 

Türkiye, jeopolitik konumu gereği pek çok dünya devi ülke ve şirket ile ilişkileri olan bir ülkedir.  Bu nedenle gelişen teknolojileri yakından takip etmesi gerekir. Türkiye’deki finansal teknoloji girişimleri de bu yolda ne kadar çok yol kat edildiğinin bir göstergesidir.

2024 yılı itibarıyla Türkiye’de 100’ün üzerinde finansal teknoloji girişimi bulunmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar ve iyileştirmelerle birlikte FinTek alanındaki hizmet alanları artmış durumdadır. Türkiye’deki finansal teknoloji şirketleri de buna bağlı olarak pek çok farklı alanda hizmet verebilir duruma gelmiş, yer yer hizmet alanları birbirinden ayrılmaya başlamıştır.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerden küresel çapta hizmet veren şirketlere, işletmesini dijitale taşımak isteyen her sektörden kişi ve kuruma hizmet verebilme yetisi bulunan finansal teknolojiler, kişi ve kurumların ödeme sistemlerinde iyileştirme yapmayı hedeflemektedir. 

Parolapara ve Finansal Teknoloji

finansal teknoloji nedir

Gelişen teknolojileri takiben değişen ve dijitalleşen günümüz dünyasında, verdiği hizmetler ile vadettiği avantajlarla Türkiye pazarında öne çıkan finansal teknoloji girişimlerinden olan Parolapara, hem son kullanıcıya hem de işletme sahiplerine çözümler sunar.

Son kullanıcıların günlük hayatlarındaki tüm satın alma ve ödemelerinde kullanabildiği, dijital satın almalarında ise siber güvenlik alanında kendilerini daha iyi koruyabildiği bir teknolojik altyapı olan finansal teknoloji hizmetleri; kişilerin veri gizliliğinin güvenliğini sağlamanın yanı sıra onlara hızlı, pratik ve güvenilir satın almanın ya da satış yapmanın zeminini hazırlar.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 21 Ağustos 2022 tarihinde, elektronik para ihraç etmek ve ödeme hizmeti sunmak amacıyla yetkilendirilerek faaliyet lisansı alan Parolapara, Türkiye’deki finansal teknolojilerin tümünü kullanıcılarının hizmetine sunar. 4 Kasım 2020 tarihinde kurulan şirketimiz, birinci sırada kullanıcı deneyimini tutar.

Dijital dünyanın ve tüketim alışkanlıklarının her geçen gün evrildiği günümüzde, gelenekselleşen finansal çözümlerin yetersiz kaldığını görerek; güvenli, hızlı, kullanıcı dostu ve kolay kullanımı ile öne çıkan markasıyla, kullanıcılarına entegre finansal çözümler üretmeye başlamıştır.

Veri gizliliği ve güvenliğinin yanı sıra kullanıcıların Türkiye’deki dijital dönüşüm süreçlerinde de önemli rol oynayan Parolapara, işletmelerini dijitale taşıyanların ödeme sistemlerindeki kolaylık sağlar. Hızlı, pratik ve güvenilir bir satın alma sürecine olanak tanıyan Parolapara, finansal teknoloji alanınca verdiği hizmetler ile kullanıcılarının işlerini kolaylaştırır. Özellikle girişimciler için düşük komisyon oranları, fatura takibi ve vade farksız taksitli satış imkânı sunan Parolapara ile siz de dijital işletmenizin ödeme altyapısını Parolapara’ya geçirebilir ve avantajlardan yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş: