Uluslararası para transferleri günümüzde, bireyler ve kurumlar için olmazsa olmaz bir işlem haline gelmiş durumda. Bu noktada da yurt dışına para göndermek ya da almak isteyen herkesin karşısına çıkan ilk terim genellikle Swift oluyor.
Peki ama “Swift nedir?” Sadece bir banka terimi mi, yoksa hayatımızı kolaylaştıran uluslararası bir sistemden mi söz ediyoruz? Bu yazıda, Swift ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yanıtlayacak, Parola Blog farkıyla finansal teknoloji sözlüğünüze artı bir kavram daha kazandıracağız. Hazırsanız ilk olarak Swift’in tanımını yaparak başlıyoruz.
Swift Nedir, Ne İşe Yarar?
Açılımı “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” olan SWIFT, esasında bir kısaltmadır. Türkçeye “Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği” olarak çevrilebilir. 1973 yılında Belçika’da kurulmuş olan bu sistem, bankalar arasında güvenli, düzenli ve standart bir şekilde para transferini mümkün kılan sistemdir.
Kısaca özetlemek gerekirse; yurt dışına para göndermek, yurt dışından para almak ya da uluslararası ticari işlemler yapmak isteyenler için Swift, en yaygın ve güvenilir para transferi yönteminin ismidir.
Swift Kodu Nedir?
Bir Swift işleminin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için her bankanın sahip olduğu bir Swift kodu bulunur. Bu kod, bankaların uluslararası alanda tanımlanmasını sağlayan bir tür kimlik numarası olarak da düşünülebilir. Genellikle 8 veya 11 karakterden oluşan bu kodlara Swift Kodu denmektedir.
Daha detaylı bir anlatımla ifade etmek gerekirse, Swift kodu şu şekilde özetlenebilir:
Swift kodu, bir bankanın dünyanın herhangi bir yerinden tanınmasını sağlayan ve tamamen kullanıcıya özgü tanımlanan eşsiz bir koddur. Para transferlerinin doğru bankaya ve doğru şubeye ulaşması bu kod sayesinde sağlanır.
Swift kodları için örnek vermek gerekirse, kullanıcıların karşılaşması muhtemel bazı kodlar şu şekildedir:
- Türkiye İş Bankası: ISBKTRIS
- Garanti BBVA: TGBATRIS
- Ziraat Bankası: TCZBTR2A
Banka Swift Kodu Nedir?
Biraz önce size Swift kodunun ne olduğunu anlatmıştık. Şimdi de sırada “Banka Swift Kodu Nedir?” sorusunun cevabı var. Banka Swift kodu, her bankaya özel olarak tanımlanan ve belirli yapısal kurallara göre oluşturulan kodlardır. Bu kodlarla karşılaşıldığında kullanıcıların bilmesi gerekenler ise şu şekildedir:
- İlk 4 karakter: Banka kodu
- Sonraki 2 karakter: Ülke kodu
- Devamındaki 2 karakter: Şehir veya konum kodu
- (Varsa) Son 3 karakter ise bankanın şube kodunu ifade eder.
Yukarıda belirttiğimiz özelliklere sahip banka swift koduna örnek vermek gerekirse; TCZBTR2A kodunu ele alabiliriz. Örneğimizde Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası var. Buradaki ilk 4 karakter, işlemin yapılacağı bankaya ait ve onu ifade etmektedir. Sonrasında gelen iki karakter, işlemin yapıldığı ülkeyi ifade eder. Devamındaki 2 karakter ise İstanbul Genel Merkez şubesine ait olan 2A’dır.
Benzeri şekilde siz de bundan sonra karşılaşacağınız banka swift kodları üzerinden tüm bilgilere nasıl ulaşılabileceğine bakabilirsiniz.
Swift Code Nedir?
Yabancı kaynaklarda sıkça karşılaşılan swift code, swift kodunun İngilizcesidir ve aynı anlama gelir. Ancak bilinmelidir ki swift kodu yurt dışında bazen BIC (Bank Identifier Code) olarak da adlandırılabilir. Hatta çoğu zaman “SWIFT/BIC” şeklinde birlikte kullanılır.
Bu kod, global bankacılıkta bankalar arasındaki kimlik tanımlamasını standardize etmekte kullanılır. Dolayısıyla, uluslararası para transferlerinde olmazsa olmaz bir unsur olarak değerlendirilebilir.
Swift İşlemi Nedir?
Swift işlemi nedir? sorusunun yanıtı aslında oldukça basittir. Bir kişi ya da kurumun, yurt dışına para göndermesi veya oradan para alması için bankalar aracılığıyla yapılan uluslararası para transferi işlemlerine Swift işlemi denir.
Swift işlemi yaparken genellikle şu bilgiler gerekir:
- Göndericinin adı ve IBAN numarası
- Alıcının adı, IBAN numarası ve Swift kodu
- Gönderilecek para birimi
- Transferin nedeni veya açıklaması
Yukarıdaki bilgiler girildikten sonra tamamlanan swift işlemi, ilk olarak ilgili bankalara aktarılır ve böylece para transferi başlatılır. Ancak bilinmesi gereken bir detay var: Swift işlemleri genellikle 1 ila 3 iş günü içerisinde tamamlanır ve anlık transfer sistemleri kadar hızlı değildir. Bu nedenle bireysel veya kurumsal yurt dışı ödemelerinizi swift ile gerçekleştirecekseniz, son ödeme tarihinden çok önce işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir.
Swift Limiti Nedir?
İlk kez swift işlemi yapacak olanlar, swift limiti olup olmadığını merak edebilir. Zira “Swift limiti nedir?” sorusu da sıkça sorulan başka bir konudur. Aslında Swift sisteminin kendisi, teknik olarak bir transfer limiti belirlemez. Ancak, işlemi yürüten bankalar bu noktada müşterilerine bazı sınırlamalar koyabilir.
Öte yandan swift limiti; Bireysel ya da kurumsal müşteri olunmasına, bankanın iç politikasına, ülke düzenlemelerine ve MASAK gibi finansal izleme kurumlarının denetim kriterlerine göre farklılık gösterebilir.
Bu gibi önlemler neticesinde bazı bankalarda günlük Swift limiti 50.000 Amerikan doları iken, bazılarında 100.000 ABD dolarına kadar bu limit çıkabilir. Daha yüksek tutarlarda ise ek belgeler veya onay süreci gerekebilir.
Swift Ücretleri Ne Kadar?
Tahmin edilenin aksine, swift işlemleri genellikle ücretlidir. Transfer başına alınan masraf bankaya, transfer türünüze ve arada bulunan aracı bankalara göre farklılık gösterebilir. Ancak ortalama bir Swift işlemi için 20 – 100 ABD doları arasında bir üret alınması olağandır.
Swift işlemlerinde sadece gönderici banka veya hem gönderici hem alıcı banka ya da aracı bankalar ücret alabilirler. Bu sebeple transfer yapmadan önce bankanızdan detaylı bilgi almak en doğrusu olacaktır.
Swift ve IBAN Arasındaki Fark Nedir?
Swift kodu ve IBAN, sıkça karıştırılan kavramlardır. Ancak aralarında birkaç temel farklar vardır. Bunlar;
- IBAN, hesap sahibine özel bir numaralandırma sistemidir. Hesabın bulunduğu bankayı ve şubeyi de kapsar.
- Swift kodu bankaya özgüdür ve uluslararası bir tanımlayıcıdır.
Uluslararası bir para transferi yapabilmek için hem alıcının IBAN numarasına hem de bankasının Swift koduna ihtiyaç vardır.
Swift Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları 
Her sistem gibi Swift’in de artı ve eksi yönleri bulunur. Biz de Parolapara olarak Swift nedir sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızda şimdi de biraz bu avantaj ve dezavantajlardan bahsetmek istiyoruz.
Avantajlar:
- Dünya çapında kabul görür.
- Güvenli bir altyapıya sahiptir.
- Para hareketleri izlenebilir ve belgelidir.
Dezavantajlar:
- İşlemler hızlı değildir ve ortalama 1-3 iş günü sürebilir.
- Masraflar yüksek olabilir.
- Aracı bankalar ekstra komisyon alabilir.
Son yıllarda finansal teknoloji alanındaki alternatfiler kullanıcılara farklı sistemler sunsa da geleneksel bankacılıkta swift halen baskın bir para transferi yöntemidir.
SWIFT Yerine Kullanılabilecek Alternatifler Var mı?
Geleneksel bankacılık sistemlerinin sunduğu güvenlik ve küresel geçerlilik önemli avantajlar sunsa da teknolojiyle birlikte daha hızlı, düşük maliyetli alternatifler de gelişiyor. Bu noktada “SWIFT yerine ne kullanabilirim?” sorusu sıkça gündeme geliyor.
Son yıllarda özellikle bireysel kullanıcılar ve küçük işletmeler için alternatif para transferi çözümleri dikkat çekiyor. Bu noktada ise finansal teknoloji markaları devreye giriyor. Bu sistemlerin her biri farklı ihtiyaçlara hitap ediyor. Eğer güvenilirlik ve büyük tutarlar söz konusuysa hala SWIFT bir adım önde olabiliyor. Ancak düşük tutarlı ve daha hızlı işlemler için alternatifleri değerlendirmek, kulağa daha mantıklı geliyor.
SWIFT Tek Yöntem Değil Ancak Hâlâ En Yaygın Olanı
Küresel para transferlerinde teknoloji gelişse de SWIFT hâlâ dünya çapında en yaygın kullanılan sistem olarak göze çarpıyor. Zira swift, hem bireysel hem de kurumsal işlemler için oldukça güvenli bir zemin sunuyor. Ancak ihtiyaçlarınıza göre daha uygun maliyetli ve hızlı çözümler de artık elinizin altında bulunuyor.
Finansal işlemlerinizde hangi yöntemi seçeceğiniz tamamen sizin ihtiyaçlarınıza, tutara ve önceliklerinize bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bu noktada asıl önemli olansa; yapılacak işlemin detaylarına dair bilgi ve ilgili olmak gerekiyor. Zira bilgi her zaman kazandırıyor.
Artık “Swift nedir?” sorusunun yanıtını net olarak biliyorsunuz. Swift sistemi, uluslararası para transferlerinin şeffaf, güvenli ve standardize şekilde yürütülmesini sağlayan sisteme deniliyor. Her ne kadar bazı dezavantajlara sahip olsa da büyük meblağ transferlerinde halen en güvenilir seçeneklerden biri olarak da dünyaca kabul görüyor.