Gelişen teknolojiyi takiben dijitalleşen dünyada en büyük değişiklikler işletme modellerinde karşımıza çıkıyor. Bunun birincil örneği ise işletmelerin varlıklarını dijitale taşımasıyla hayatımıza etki ediyor. Parolapara olarak dijital işletme nedir sorusuna cevap olabilecek tüm bilgileri bu yazıda topladık.
Dijital işletme sahiplerinin tüm bilmesi gerekenler bu blog yazımızda. Detaylar yazının devamında, hemen oku avantajları kaçırma!
Dijital İşletme Nedir?
Her geçen gün dijitalleşen ve konfor alanlarının artmasına sebep olan alışkanlıklar hayatımıza entegre olmaya devam ediyor. Bu noktada en büyük dönüşümü yaşayan alan ise işletmelerin dijitale geçmesi olarak yorumlamak, oldukça doğru görülüyor.
Dijital işletme nedir sorusuna tanımsal bir cevap vermek gerekirse dijital işletme; işletmelerin, varlıklarının bir kısmını ya da tamamını dijital mecralara taşımaları ve bu mecralarda iş yapmalarıdır. İnternet sitesi oluşturmak, sosyal medya hesapları kurmak, ürünlerini ve kendi internet siteleri haricinde internet ağı üzerinde hizmet veren sitelerde de satışa sunmak, varlıklarını dijitale taşımış olan işletmelere örnek teşkil eder.
İşletmelerde Dijital Dönüşüm
Dijital dünyaya hızla uyum sağlanmasının en büyük nedeni hiç kuşkusuz ki Covid-19 pandemi süreci. Bu dönemdeki karantina süreçlerinde işletme sahiplerinin büyük çoğunluğu, dijital varlık oluşturmanın önemini anladı ve büyük oranda işletmelerde dijital dönüşüm gözlemlendi. Zira insanlar, konfor alanlarını terk etmeden alışveriş yapabilme özgürlüğünü tam anlamıyla kavramaya ve de buna uygun olarak satın alma yapmaya başladı.
Peki, işletmelerde dijital dönüşüm nedir? İşte cevabı…
Kısaca bir tanım yapmak gerekirse, işletmelerde dijital dönüşüm; işletmelerin dijital teknolojileri günlük hayatlarındaki satış ve pazarlama alanlarına entegrasyonu için aldıkları tüm aksiyonları kapsar. Buna bir fabrikanın, üretim bandına entegre ettiği otomasyon sistemleri de dahildir, butik bir fırının ürünlerini sosyal medya hesabından ya da internet sitesi üzerinden satışa sunması da.
Günümüzde pek çok farklı işletme modeli bulunmaktadır. Bunlar; üretici, perakendeci, dağıtıcı, e-ticaret üzerinden satış yapan, direkt satış yapan, çok kanallı satış modelini kullanan, ek satış iş modelinden yararlanan, freemium, imtiyaz sahibi olan, abonelik üzerine satış yapan, online pazar yeri bulunan, veri madenciliği iş modelini benimseyen ya da satış ortağı pazarlaması yapan… Alanlar çoğaldıkça iş yapış modelleri de değişkenlik gösteriyor ve de buna bağlı olarak değişiyor. Ancak günümüzde en fazla öne çıkan işletme modellerinin başında e-ticaret modeli öne çıkıyor.
Dijital Kavramı Nedir?
Dijital işletme nedir sorusunu cevaplarken pek tabii dijital kavramını da açıklamak gerekir. Dijital işletmelere yönelik tüm bilinmesi gerekenlerden bahsettiğimiz yazımızda, dijital kavramını da tam anlamıyla açıklığa kavuşturmak gerekir.
Dijital kavramı günümüzde çoğu kişi tarafından her ne kadar elektronik cihazların tamamını kapsayan bir olgu olarak kabul edilse de bu aslında doğru değildir. Zira dijital kavramı, cihazları değil, verilerin elektronik ortamda işlenip, ardındansa gösterilmesini anlatmakta ve de verinin işlenmiş halini kapsamaktadır.
İşletmesini Dijitale Taşıyacakların Bilmesi Gerekenler
İşletme sahiplerinin, dijital varlıklarını oluşturmadan önce bilmesi gereken birtakım konular vardır. Zira dijital işletme yönetimi, detaylarına hakim olmaksızın yapılabilecek bir iş modeli değildir. Bunun için de işletme sahiplerinin öncesinde dijital işletmeyle ilgili geniş kapsamlı araştırmalar yapması ve detaylı analizler çıkarması gerekir.
İnternet sitesi kuracak ve varlığını dijitale taşıyacak olan işletmeler, arama motorlarının optimizasyon sistemleriyle ilgili temel bilgilere sahip olmalıdır. Zira Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) SEO, dijital işletmeler için en önemli unsurdur. Bu noktada yine Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing) SEM de yine işletme sahiplerinin temel düzeyde bilmesi gereken kavramlardan bir diğeridir.
İşletmesini dijitale taşıyacakların bilmesi gerekenler arasında sosyal medya da yer almaktadır. Bu noktada, sosyal medya paylaşım grafikleri ve içerik oluşturma konularına hakim olmak gerekmektedir. Zira günümüzde dijital pazarlamanın büyük çoğunluğu, sosyal medya hesapları üzerinden yapılmaktadır. Bununla birlikte, dijital işletme sahiplerinin içerik yönetimi, raporlama ve hedef kitle analizi alanlarında da temel düzeyde bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Dijital Pazarlamanın Temelleri Nelerdir?
İşletmesini dijitale taşımak isteyen işletme sahiplerinin, dijital pazarlamanın temellerini ve dahi buna entegre olan konularla ilgili de bilgi sahibi olması gerekliliğinden bahsetmiştik. Arama motorları üzerinden yapılacak detaylı araştırmalar ve ücretsiz eğitimler ile bahsettiğimiz tüm bu konularla ilgili bilgi sahibi olmak mümkündür.
Dijital işletme oluşturmak ve sonrasında da yönetmek için bilinmesi gereekn dijital pazarlamanın temelleri, altı ana başlık altında toplanabilir. Bahsi geçen ana başlıklar şu şekildedir;
· WEB Sitesi Pazarlama
· Arama Motoru Optimizasyonu
· E-posta Pazarlamacılığı
· İçerik Pazarlama
· CPC Reklamcılığı
· Sosyal Medya
WEB Pazarlaması Nedir?
Geçmişten günümüze dijital işletme örneklerine baktığımız zaman, bu noktada en fazla öne çıkan dijital pazarlama modelinin web pazarlaması olduğunu görürüz. Web pazarlama; ürün ve hizmetlerin internet ağı üzerinden, işletmelerin ürünlerini tanıtması ve de satış yapması demektir.
Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
Sıfırdan bir dijital işletme kurmak isteyenlerin ya da işletme varlığını dijital ortama taşıyacak olanların, temel düzeyde bilmesi gereken konu başlıklarından biri olan arama motoru optimizasyonu; herhangi bir internet sitesinin ya da bir web sayfasının, arama motorlarından gelen trafiği ve kaliteyi artırması sürecidir. Bu noktada arama motoru botları site varlığını öğrenir ve doğru içerik üretim ile yönetimi sayesinde internet sayfası, aramalarda daha üst sayfalarda yer almaya başlar. Bu durum da dijital işletmelerin satışlarını hem dolaylı hem de direkt yoldan artırır.
Arama motoru optimizasyonu ile ilgili bilgilere ücretsiz bir şekilde internet üzerinden yapılan aramalar ile ulaşılabildiği gibi; detaylar da zaman içerisinde olmak koşuluyla yine ücretsiz bir şekilde öğrenilebilir.
E-posta Pazarlamacılığı Nedir?
Dijital pazarlama yöntemleri arasında en sık kullanılan ve en eski yöntemlerden biri e-posta pazarlamacılığıdır. Bunun için dijital işletme sahipleri öncesinde müşterilerinin ya da müşteri potansiyelindeki kişilerin e-posta bilgisine erişmek durumundadır. Bilgiye ulaşabilmek için de genellikle site içerisinde iletişim formu doldurmaları konusunda çalışma yürütülür. Edindiği data dahilinde de kampanyaları ve avantajlarını içeren bilgilerin olduğu elektronik postalar göndererek, e-posta pazarlamacılığı yaparlar.
İçerik Pazarlama Nedir?
Dijital işletme sahipleri, ürünlerinin dijital mecralar üzerinden satışlarını gerçekleştirebilmek için içerik pazarlama nedir sorusunun cevabını iyi bir şekilde bilmelidir. Kendi ürün yelpazeleri ve sundukları hizmetle ilgili doğru hedef kitleye hitap eden ve bilgilendirici olan blog yazıları, teknik çözüm özetleri, elektronik kitaplar, videolar ve benzeri tüm içeriklerin site içerisine yüklenmesi gerekir. Bu konu tamamen içerik pazarlama olarak değerlendirilir.
CPC Reklamcılığı Nedir?
CPC reklamcılığı nedir sorusunu yanıtlamadan önce, CPC’nin açıklamasını yapmak gerekir. CPC, Cost Per Click bir diğer deyişle Tıklama Başına Maliyet demektir. Dijital işletme sahiplerinin bilmesi gereken bu kavram, verdikleri reklamların tıklama başı maliyet raporlarını doğru analiz edebilmelerine olanak tanıyacaktır. CPC ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu da CPC değerinin 1.000 gösterim başına düşen maliyet olduğudur. Yani reklamverenlerin içerikleri her 1.000 gösterim aldığında 1 CPC maliyeti harcanmış olur.
Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?
Sosyal medya pazarlaması, günümüzde aktif olarak sıkça kullanılan sosyal medya platformlarını kullanarak dijital pazarlama yapmaktır. Bu sayede dijital işletme sahiplerinin bilinirliği artar ve doğru hedef kitle üzerinden yapılan sosyal medya pazarlaması ile kullanıcı sayısı ve bununla doğru orantıda da marka güvenilirliği yükselmiş olur. Dijital işletmelerin son yıllarda en çok tercih ettiği sosyal medya pazarlaması, unutulmamalıdır ki tek başına yeterli değildir. Beraberinde diğer dijital pazarlama alanları da işletme sahiplerinin kullanması gereken alanlardır.